Menu

Książka Kucharska Jacka

Elektroniczna wersja mojej książki kucharskiej. Przepisy krok po kroku ze zdjęciami.

Kurczak z pęczakiem (z wolnowaru)

ksiazkakucharskajacka

Inspiracją na potrawę był tradycyjny kurczak po wschodniemu, w którym ryż zastąpiłem pęczakiem. Potrawę można przygotować w wolnowarze, który ugotuje ją kiedy jesteś w pracy.

DSCF09621

Składniki:

  • 500 g mięsa z kurczaka (piersi lub filetów z udek bez skóry)
  • 1 szklanka pęczaku
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • 2 łyżeczki ulubionej przyprawy curry
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

DSCF0948

1) Filety z kurczaka pokroić na kawałki dowolnej wielkośi i podsmażyć je na oleju. Przełożyć do wolnowara.

DSCF0951

2) Pęczak opłukać, i podsmażyć na patelni razem z curry i rozgniecionym czosnkiem. Przełożyć do wolnowara.

DSCF0953

3) Rosół wlać na patelnie i rozpuścić pozostałość ze smażenia, następnie przelać do wolnowara.

DSCF0957
4) Gotować przez 3,5 godziny na HIGH lub 7 godzin na LOW. Alternatywnie potrawę można przygotować w naczyniu żaroodpornym w piekarniku (1 godzina, 160°C). Podawać z posiekaną natką pietruszki.

 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Radek] *.ipv4.supernova.orange.pl

    Fajny przepis! mam od jakiegos czasu Wolnowar Crock Pot 3.5 litry, idealne rozwiązanie, włączam od jakiegoś czasu na noc i rato mam gotowe

© Książka Kucharska Jacka
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci